Nurmijärvipuukon synty

Nurmijärvipuukon synty

Kun Toni Kilpinen suunnitteli ja toteutti Nurmijärvipuukon vuonna 2021, oli idea luoda käsintehty ja uniikki puukkomalli, jollaista ei aikaisemmin ole ollut. Nurmijärvellä ei ole ollut omaa maakuntapuukkoa. Lähtökohtana oli luoda käyttöpuukko, joka sopisi mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen.

Puukolla on pitkä historia Suomessa ja puukko itsessään on ainutlaatuinen. Missään muualla maailmassa ei ole puukkoja kuin Suomessa. Sana viittaa puuhun ja vuolemiseen johon Nurmijärvipuukko on suunniteltu.

Puukolla yleisesti vuollaan, kaiverretaan ja käsitellään riistaa sekä kalaa. Puukko on Suomalaiselle voima-esine, joka kulkee vaelluksella mukana ja saattaa jopa pelastaa käyttäjän hengen tarvittaessa. Puukko yhdistetään varsin usein aseeksi, mutta ennenkaikkea se on työkalu, jolla on vuosisatojen historia ja tulee olemaankin.

Nurmijärvipuukon terä sekä tuppi ovat nuolen kärjen muotoiset, joten puukko toimii, niin vasen, kuin oikea kätisellä käyttäjällä. Vuolemiseen terän pituus ei tarvitse olla kovinkaan pitkä ja siksi myös Nurmijärvipuukossa terä on 73mm pitkä.

Aidon Nurmijärvipuukon tunnistaa kunnan vaakunasta tupessa sekä seppä Toni Kilpisen leimasta, joka on jatulintarha.

Kahva on tehty pahkasta ja tuppi kasviparkitusta nahkasta. Teräs on hankittu Nurmijärveltä, paikalliselta terästoimittajalta.

Terä: c 0,75 puukkoterästä.

www.nurmijarvipuukko.fi