Ratsumestarin käyttöpuukko

Ratsumestarin käyttöpuukko

Ratsumestarin käyttöpuukko

Suomen puukkoseura ry https://suomenpuukkoseura.fi/sivut/suomen-puukkoseura-ry/ järjestää vuosittain puukonvalmistuksen Suomenmestaruuskilpailut. Osallistuin tänä vuonna avoimeen sarjaan voittajille. Sarja on tarkoitettu edellisissä SM-kilpailuissa voittaneille. Kategorioita oli tässä sarjassa Linnanherran juhlapuukko, Linnanneidon korupuukko sekä Ratsumestarin käyttöpuukko, johon itse tein kilpailupuukon. 

Kilpailun tulokset julkistettiin Hämeenlinnassa puukkopäivillä 14.5.2022. Kilpailupuukkoni ratsumestarin käyttöpuukko sijoittui pronssille. 

Puukon rakennusvaiheita:

Suunnittelin Ratsumestarin käyttöpuukon maaliskuussa 2022 ja lähtökohtaisesti halusin vaalia tummia sävyjä, joka sopisi mielestäni hyvin ratsumestarin asuun.

Ratsumestarin käyttöpuukon suunnitelma

Terä: Terän suunnittelin SanMai rakenteeksi jota on yleisesti käytetty japanilaisissa veitsissä ja miekoissa. https://en.wikipedia.org/wiki/San_mai 

Tämä on käytännössä kerroksista taottu lamelloitu terä jossa leikkaava kova hiiliteräs on rakenteen keskellä ja kyljissä pehmeää rautaa. Vanhoissa miekoissa tätä rakennetta käytettiin, lähinnä raaka-aineen vähyyden takia sekä terävä terä joka on myös kestävä. Ratsumestarin käyttöpuukon terä on 126mm pitkä joten se käy hyvin moneen käyttötarkoitukseen. Tämä puukko toimii monessa käyttötarkoituksessa, kuten erä- ja käyttöpuukon nimikin kertoo.

Osat:

Ratsumestarin käyttöpuukon osat.

Puukko koostuu useasta osasta. Tässä puukossa tein uushopasta etuhelan, joka tuo hieman koristeellisuutta puukkoon. Kahva on tehty ebenpuusta. Puukon kahvaan tein puoliponnen josta saa hyvän otteen.

Tuppi:

Lesta

Ratsumestarin puukko:

Puukko tupessa